Hoeveel invloed hebben we op ons leven?

Hoeveel invloed hebben we op ons leven?

De spirituele wijsheden en adviezen vliegen je om de oren op het moment dat je de computer opent.  Facebook en andere digitale platforms staan er vol van. Iedereen die vindt dat hij wat betekent op spiritueel gebied, heeft tegenwoordig een blog of vlog waar je de nieuwste wijsheden en inzichten uitgelegd krijgt. De zelfverzekerdheid waarmee spirituele- en ook gezondheidsadviezen worden gegeven, vaak als een absolute waarheid, zetten me al lang aan het denken en weerhouden me om mijn eigen gedachten open te delen.

Kan een positieve intentie ooit slecht zijn? Kunnen goedbedoelde  “wijsheden” kwaad? Je zou zeggen van niet, maar ik vrees van wel. De mogelijke interpretaties van oude wijsheden zijn erg groot. Het risico is dat we wellicht te veel vanuit ons eigen perspectief interpreteren, met het gevolg dat we steeds verder verwijderd raken van de kern, door te denken dat we dichterbij komen en het begrijpen… Dat klinkt ingewikkeld misschien, maar is het niet. Gezonde bescheidenheid geeft vreugde en bescherming.

Ik geloof zeker dat alles met alles verbonden is en dat elke keuze wordt opgevolgd door een beweging, gedachte of handeling. Oorzaak en gevolg.

Ik geloof ook dat we uiteindelijk EEN zijn en toch ervaar ik mezelf ook heel diep in mijn “afgescheidenheid“. Ik geloof niet dat alle armoede en ziekte een gevolg is van het individu dat hiermee te maken krijgt. Maar ik geloof wel in diepe collectieve verantwoordelijkheid om gezamenlijk duurzame en liefdevolle keuzes te leren maken! Hierbij hoort voor mij ook om te herkennen dat we ver af zijn geraakt van diep gewortelde spiritualiteit overgedragen uit oude wijze traditie, en ver weg zijn van onze ware natuur en natuurlijk leven. Onze yange tijdgeest en leefstijl vormen nou juist het kader van waaruit we deze wijsheden en onze ervaringen samen brengen en vertalen. Hier ligt al een valkuil lijkt me …

Het mooie is, dat er veel verlangen is om te veranderen, te ontwaken en diepte terug in ons leven uit te nodigen. Hoe vaak durven we nou voorbij alles, echt volledig oprecht naar ons leven te kijken zonder iets mooier te maken? Hier ligt zo veel liefde en mogelijkheid tot heling. Ik ervaar dat  we de ander nodig hebben om ons te behoeden voor onwetendheid en vermijding.

Daarom ben ik  een zoektocht gestart naar de vraag: “Hoeveel invloed hebben we op ons leven en hoe werkt dat nou?” Een ontdekkingstocht die ik graag met jullie wil delen. Volgt er op een inzicht of beoefening het idee dat we de waarheid gevonden hebben en de weg weten? Of zijn we deze misschien zo juist kwijt aan het raken?

Ik deel mijn zoektocht en ervaringen met jullie niet omdat het waar is, maar omdat elke ervaring die in openheid gegeven en ontvangen wordt, een bijdrage kan leveren aan inzicht en steun op ons pad. Veel puzzelstukjes geven een genuanceerder beeld….

Ariane Grigo

Wil je hierover direct contact met Ariane, bijvoorbeeld over begeleiding op je spirituele pad? Mail of bel dan direct met haar: ariane@source-creations.com of 06 24750487.